Produktutveckling

Vi arbetar kontinuerligt med framtagning av nya publikationer och utbildningar för den Skandinaviska marknaden

PRODUKTUTVECKLING

Vi arbetar kontinuerligt med framtagning av nya produkter och översättning/anpassning av litteratur utgiven av VDA QMC till svenska förhållanden. Allt för att kunna bidra med problemlösning, kompetensutveckling och förbättring av leverantörskvalitet. Nedan visas några exempel på produkter som vi arbetar med för tillfället (augusti 2023).

NYA UTGÅVOR PLANERADE 2024-2025

VDA 4 DEL 2

ÖVERSÄTTNING TILL SVENSKA AV VDA VOLYM 2020.

Del 2 av VDA 4 beskriver olika metoder för genomförande av riskanalyser

Riskanalyser används främst för att snabbt upptäcka och korrigera svaga punkter och för att jämföra alternativa system. Syftet med dessa förfaranden är att identifiera sambanden för förekomsten av systemfel och att visa deras möjliga konsekvenser, som beaktas vid bedömningen av skador eller en olyckssekvens eller för riskbedömning av ett systemfel (den så kallade ”topphändelsen”). En risk beskrivs i förhållande till konsekvenserna av en händelse (inklusive förändrade omständigheter) i förhållande till sannolikheten för att den inträffar.

 

Därför är följande punkter av intresse i en riskanalys:

  • Vilka fel kan hjälpa till att förhindra att en topphändelse inträffar?
  • Kan felen kvantifieras vid behov?
  • Fellogiken kan ta hänsyn till flera fel om det behövs.
  • Syftet med analysen måste klargöras i förväg.
  • Det metodiska tillvägagångssättet beror till stor del på hur analysen utförs
Boken kommer att ha c:a 65 sidor och beskriver (delvis översiktligt) FMEA, 8D, Felträdsanalys (FTA) och SWOT

BERÄKNAD UTGIVNING KVARTAL 2, 2025

ROBUSTA PRODUKTIONSPROCESSER

ÖVERSÄTTNING TILL SVENSKA AV VDA VOLYM 2007/2019.

Robusta produktionsprocesser beskriver vad som utgör grunder för robusta produktionsprocesser som är mindre känsliga för ändringar och störningar utan att leda till kvalitetsproblem.

Kvalitetsproblem är normalt förknippade med höga kostnader. Dessutom innebär varje fältfel en missnöjd kund. Kostnaderna för garantier, garanti och goodwill är många gånger högre än de utgifter som krävs för att avhjälpa och förhindra misslyckanden vid deras ursprungsort. Dessutom ligger konsekvenserna, särskilt kostnaderna och förlusten av image för alla berörda parter, till exempel i produktåterkallelser, i det tvåsiffriga miljonintervallet.

För att möta tekniska, funktionella och logistiska krav samt krav på kvalitet och pris behövs närmare, snabbare kontrollslingor och förebyggande åtgärder för att eliminera logistikproblem och klagomål.

Kommunikation i leveranskedjan, effektiva kontrollslingor samt användning av förebyggande kvalitetsmetoder saknas ofta eller har inte genomförts på ett tillfredsställande sätt. Krav som täcker dessa aspekter beskrivs i en hel rad standarder, föreskrifter, specifikationer eller kravspecifikationer[1] men i denna djungel av standarder saknas lämpliga översikts- eller kontrollmekanismer.


I denna publikation anges de förutsättningar som krävs i framtiden för att genomföra Robusta produktionsprocesser i ett gemensamt kvalitetsledningssystem som fungerar genom hela försörjningskedjan.

BERÄKNAD UTGIVNING KVARTAL 3, 2025

"AGILT SAMARBETE"

ÖVERSÄTTNING TILL SVENSKA AV VDA VOLYM 2021.

En ny spännande bok som beskriver Agilt samarbete, Scrum mm i utvecklingsarbete av t ex programvara i fordonsindustrin.  

Boken är kommer att ha c:a 135 sidor och är indelad i fem kapitel. Efter introduktionen ger det andra kapitlet en översikt över nivåerna för Agilt Samarbete. Tips om möjliggörare och framgångsfaktorer ges i kapitlet 2. Det tredje kapitlet introducerar elementen i ett Agilt Samarbete. Syftet är att vägleda användarna av befintliga ramverk eller metoder genom behoven hos ett Agilt Samarbete genom att karakterisera möjliga roller, händelser, artefakter och nödvändig infrastruktur. Medan de första kapitlen säkerställer en gemensam förståelse och ett gemensamt språk för att utföra ett Agilt Samarbete, förklarar det fjärde hur en sådan samarbetsmodell installeras. Beskrivningen baseras på en fasmodell som illustrerar de steg som ska följas från initiering till avslutning. Det femte kapitlet beskriver möjliga användningsfall för att illustrera tillämpningen av samarbetsnivån och för att ge vägledning till framtida utövare om hur de beskrivna verktygen används.

BERÄKNAD UTGIVNING KVARTAL 2, 2025

VDA Volym 6.7 "Processrevision produktionsutrustning"

ÖVERSÄTTNING TILL SVENSKA AV VDA VOLYM 2019.

Ökande krav på hela produktframtagningskedjan från kund till leverantör utmanar kvalitetsprocesser i företag med alltmer krävande uppgifter. Detta kräver stabila processer och skydd för dessa i hela försörjningskedjan.

Denna publikation innehåller ett frågeformulär med bedömningskriterier för att utföra processrevisioner. Ett utdrag ur denna enkät skapar en analys som kan användas för att screena tänkbara leverantörer. Dessutom specifikationer för kvalificering av processen revisorer och hur du förbereder, genomföra, utvärdera och uppföljning.

Publikationen är en guide för 1.a och 2.a-parts processrevisioner. Exemplen i frågeformuläret innehåller speciella process detaljer och detaljer. Det kan kompletteras eller ersättas med liknande exempel för branschspecifika krav. Väsentliga aspekter av miljöskydd och arbetsmiljö ingår också i processen revision

BERÄKNAD UTGIVNING KVARTAL 3, 2025

VDA Volym 3.1 "Tillförlitlighetshantering"

ÖVERSÄTTNING TILL SVENSKA AV VDA VOLYM 2019.

VDA har sammanlagt publicerat tre volymer inom området ”Tillförlitlighet; Volym 3.2 ” Reliability methods and tools ” från 2016. Volym 3.3 ” Case studies in the reliability control circle ” och denna volym 3.1  ”Tillförlitlighetshantering” som riktar sig är en överordnad beskrivning riktad till företagsledning, ansvariga personer i alla produkt- och projektfaser, från produktframtagning till avveckling. Boken är på 71 sidor med följande huvudsakliga innehåll.

  • Introduktion
  • Tänkbara organisatoriska strukturer för integration av styrning av tillförlitlighet
  • Tillämpning av metoder i olika faser i produktlivscykeln
  • Information om användning i andra faser.

BERÄKNAD UTGIVNING JUNI 2022

NYA PRODUKTER UTGIVNA 2020-2023

Klicka på någon av bilderna nedan för att komma till vår webshop

MOGNADSGRAD FÖR NYA PRODUKTER (MLA)

ÖVERSÄTTNING TILL SVENSKA AV VDA VOLYM 2022.

Ny version av VDA:s modell för styrning av produktframtagning via ett milstolpar

Mognadsgrad beskriver en metod för att bedöma ett projekts mognadsgrad är baserad på kvantifierbara egenskaper (mätkriterier för mognadsgrad) och utgör en förlängning av tidigare preliminära metoder för kvalitetsplanering och kan integreras i de grundläggande kraven (t.ex. IATF 16949) och metoder som redan publicerats (t.ex. APQP, PPA, projektledning).


Metoden för säkerställande av mognadsgrad kan tillämpas både i interna kund-leverantörsrelationer (inom en organisation,t.ex. grupper av företag) och i externa kund-leverantörsrelationer (mellan en organisation och dess kund eller mellan organisationen och dess leverantör). En viktig del är därför reglerna för samarbete i alla led i försörjningskedjan, med integrering av alla som deltar i projektet. För detta ändamål definieras viktiga kund-leverantörsrelationer inom ramen för bedömningar av milstolpar i projekt (nya projekt, modifieringar (face-lifts) eller andra ändringsprojekt initierade av kunden), en konkret samarbetsmodell i projektet beskrivs och därmed säkerställs den tidiga, tvärfunktionella integrationen av alla inblandade.


Boken kommer att ha c:a 150 sidor och är indelad i fyra kapitel med en omfattande checklista för bedömning av mognadsgrad i respektive milstolpe.

BERÄKNAD UTGIVNING OKTOBER 2023

VDA 4 DEL 1

ÖVERSÄTTNING TILL SVENSKA AV VDA VOLYM 2020.

En allmän beskrivning av metoder som kan användas i kvalitetsstyrningsarbete

Innehåll (Översikt)
  • Översikt över metoder
  • Införandet
  • Flödesschema
  • Histogram
  • Kontrolldiagram – Kvalitetskontrolldiagram
  • Orsakssamband (Ishikawa-diagram)
  • Paretoanalys
  • Spridningsdiagram
  • Beredskapsanalys
  • Regressionsanalys
  • Utvecklingsprocesser                                                                                                                  
  • Konstruktionsgranskning
  • Prestandaspecifikationer
  • Provplanering
  • Prototypprovning
  • Beaktande av fältresultat
Del 1 av VDA 4 kommer att ha c:a 50 sidor.

BERÄKNAD UTGIVNING KVARTAL 4, 2023

KUNDSPECIFIKA KRAV - CSR

ÖVERSÄTTNING TILL SVENSKA AV VDA VOLYM 2018.

Kundspecifika krav som tillägg till generella krav på ledningssystem för kvalitet har funnits sedan första utgåvan av fordonsindustrins gemensamma krav ISO/TS 16949:1998. Betydelsen av att kunna förstå och införa kundernas specifika krav och anpassa dem till ett befintligt ledningssystem har därefter ökat i takt med utvecklingen av ”16949”. Boken är på 52 sidor med följande innehåll.

  • Syfte och mål
  • Definitioner
  • Skapa kundspecifika krav
  • Kundspecifika krav baserat på standardstruktur i IATF.

VDA VOL 1 - DOKUMENTERAD INFORMATION

ÖVERSÄTTNING TILL SVENSKA AV VDA VOLYM 2018.

Fordonsindustrins snabba utveckling,  – främst i samband med elektrifiering och digitalisering – parallellt med alltmer komplexa produkter har inneburit ökade krav på dokumentationens omfattning och djup. Information och dokumentation och deras bevarande, som ligger inom ramen för ovannämnda utmaningar, och bör därför ses och regleras på ett integrerat sätt. Eftersom detta är ett eget ansvar för respektive företag, beskrivs i denna bok bruket av information och dokumentation inom ramen av produktens livscykel. Boken är på 41 sidor med följande innehåll.

  • Introduktion
  • Syfte

  • Termer och definitioner

  • Systematik för information

  • Hantering av information

  • Krav för bevarande

  • Utveckling av klassificeringsstruktur

VDA VOL 2

ÖVERSÄTTNING TILL SVENSKA AV VDA VOLYM 2020.

Inom fordonsindustrin är ett allt närmare samarbete i leverantörskedjan av
avgörande betydelse p g a kortare utvecklingstider, högre  produktvariation, ökande
komplexiteten och en mer intensiv samordning mellan kund och organisation.

 

Detta uppnås genom en standardiserad kontroll förvaltning längs hela
försörjningskedjan inom ramen för produktionsprocessen och produkt (PPF)
dokumenterad procedur till en felfri leverans 

       I avtalad kvalitet,

       På schemalagd tid.

       I antal detaljer 

Genom förverkligandet av ett standardiserat förfarande för tillverkningen och produktens övergång i försörjningskedjan bör friktionsförluster i gränssnitten mellan leverantörer och kunder genom ett partnerskap olika samarbete kan minimeras

  • Inledning
  • Procedurens användningsområde

  • Initiering av PPA-procedur

  • Flödesschema PPA-procedur

  • Avstämning mot PPA-procedur

  • Genomförande av PPA-procedur

  • Särskild procedur

LÄRDOMAR

ÖVERSÄTTNING TILL SVENSKA AV VDA VOLYM 2020.

Före denna VDA-volym har det inte publicerats några enhetliga definitioner av termer som berör frågan om ”Lärdomar” (återföring av erfarenheter) inom fordonsindustrin. Termen ”Lessons Learned” används i flera kravstandarder (VDA 6.3, IATF 16949, etc.), utan att förklaras mer i detalj. 

LL-metoden ger företaget en möjlighet att medvetet utnyttja tidigare erfarenheter. Ur ett långsiktigt perspektiv är en organisations förmåga att lära sig snabbare än konkurrenterna en avgörande konkurrensfördel .

Boken beskriver hur lärdomar kan användas på ett mer strukturerat sätt enligt ett processförfarande och ger flera (praktiska) exempel på hur erfarenheter kan användas som ett verktyg i arbete med ständiga förbättringar, t ex i projekt, kundreklamationer, riskanalys med FMEA för att nämna några.

INNEHÅLL

  • Mål och syfte

  • Definition av lärdomar

  • Process

  • Rekommenderad dokumentation

  • Applikationstips

  • Praktiska exempel

SPECIELLA EGENSKAPER S C

ÖVERSÄTTNING TILL SVENSKA AV VDA VOLYM 2020.

Denna VDA-publikation fungerar som utgångspunkt för att fastställa, specificera, spåra, dokumentera och arkivera speciella egenskaper. I hela leveranskedjan ska särskilda egenskaper – avtalas mellan kund och leverantör och – identifieras inom en organisation. Denna publikation är en rekommendation för praktisk användning av betydande och kritiska egenskaper, samtidigt som de överensstämmer med de ramvillkor som anges i standarder och i lagstiftning

Målet med denna processbeskrivning är att beskriva ett tvärvetenskapligt tillvägagångssätt, att: 

 a) identifiera speciella egenskaper, 

 b) att klassificera speciella egenskaper, 

 c) att dokumentera speciella egenskaper, och 

 d) att upprätta skyddsåtgärder (kvalitetskontrollslingor) i hela värdeströmmen, för att säkerställa en effektiv och effektiv produktionskontroll

INNEHÅLL

  • Mål och syfte

  • Definition av lärdomar

  • Process

  • Rekommenderad dokumentation

  • Applikationstips

  • Praktiska exempel

PSCR 2021

ÖVERSÄTTNING TILL SVENSKA AV VDA VOLYM 2021.

Produktutveckling leder ofta till ökad produktkomplexitet, samtidigt med kortare utvecklingscykler. I kombination med ökade kundförväntningar när det gäller produkternas funktion och säkerhet medför detta speciella utmaningar för alla inblandade organisationer

Rimliga säkerhetsförväntningar från kunder, konsumenter och icke inblandade tredje part (”allmänheten”) måste identifieras och beaktas. Om produkter visar sig vara ”osäkra” på marknaden, har organisationen en skyldighet att inleda nödvändiga åtgärder för att skydda kunder, konsumenter eller allmänheten

Denna andra utgåva innehåller VDA:s volym ”Styrning av återkallelser med trådlösa uppdateringar” från 2020 som även finns som separat dokument för nedladdning och är integrerad i denna bok som nytt avsnitt (6).

INNEHÅLL

  • Introduktion

  • Organisation av produktintegritet

  • Produktintegritet över produktlivscykeln

  • Rekommenderade åtgärder vid produktavvikelser

  • Exempel på verktyg och metoder

  • Trådlös styrning av återkallelser.

VDA 5 - Processer för mätning och kontroll

ÖVERSÄTTNING TILL SVENSKA AV VDA VOLYM 2021.

Efter mer än ett decennium är det dags för en grundläggande översyn av en av standarden för kapabilitet för inspektionsprocessen. Fokus vid upprättandet av denna 3:e upplaga av VDA 5, med sin nya titel ”Kapabilitet för Mätnings och Kontrollprocesser, Planering och Styrning”, har legat på förståelse för metodik för att uppnå bättre praktisk tillämpning för användaren.

Inspektionsprocessförmåga är mer än bara acceptans av testutrustningen, det inkluderar även hantering av mätosäkerhet i produkt- och tillverkningsdesign. Ett omfattande mätresultat består av ett bestämt uppmätt värde och en mätosäkerhet i mätprocessen. På området toleransgränser kan man inte göra någon tillförlitlig redogörelse för att man har överensstämmelse eller inte uppfyller toleranserna på grund av mätosäkerheten. Detta kan leda till felaktiga utvärderingar av mätresultat. 

INNEHÅLL

1  Standarder och riktlinjer

2  Fördelar och omfattning av tillämpning

Termer och definitioner

4  Styrning av kontrollprocesser

5  Allmänt förfarande för kapabilitet för mätning och kontroll

6 Bedömning av mätprocessens mätosäkerhet

7  Bevis på mätprocessens kapabilitet – i detalj

8 Särskilda mätprocesser

9 Bevis på kapabilitet till för kontrollprocesser av attributegenskaper

10 Övervakning av kontinuerlig kapabilitet

11 Index över formelsymboler

12 Index över förkortningar

13  Nedladdningar

14  Referenser

15  Index

16 Förteckning över illustrationer

17  Tabellförteckning