MLA Utbildning - Mognadsgrad för nya produkter

Ett arbetssätt för att säkerställande av produktframtagning

Innehållsförteckning

Vad är MLA – Mognadsgrad?

MLA (Maturity Level Assurance) är ett milstolpebaserat system som säkerställer att framtagning av nya produkter och tillhörande processer sker på ett kontrollerat och strukturerat sätt. Målet är att minimera riskerna för projektförseningar och säkerställa att både produkt och process uppfyller nödvändiga krav.

Ett centralt krav i bl a IATF 16949 är kravet på styrplaner (Control Plans) som ska bygga på en riskanalys för processen där utformning och innehåll i styrplanerna är anpassat till de identifierade riskerna.

Milstolpar i MLA

MLA består av sju milstolpar som täcker hela produktframtagningsprocessen:

1.

Frisläppning av innovation för serieutveckling.

2.

Hantering av krav för utfärdande av avtal.

3.

Specifikation av försörjningskedja och beställningar.

4.

Frisläppning av tekniska specifikationer.

5.

Slutförande av produktionsplanering

6.

Tillgänglighet av delar från produktionsverktyg och anläggningar

7.

Godkännande av produktionsprocess och produkt samt övergång till produktion

Varför?

MLA används för att bedöma projektens mognadsgrad med hjälp av specifika kriterier. Ett trafikljussystem används för att utvärdera varje steg:

  • Grönt ljus: Projektets mål är uppnådda och processen kan fortsätta.
  • Rött ljus: Projektet stoppas tills åtgärder vidtas eftersom målen inte är uppnådda.

Fördelar med MLA

  • Ett strukturerat system för att effektivisera projektledning.
  • Minskar riskerna genom att identifiera problemområden tidigt.
  • Säkerställer att projekt följer industristandarder och håller sig inom budget och tidsramar.
  • Möjliggör bättre kommunikation och beslutsfattande med tydliga revisionsrapporter

Ett ”pulssystem” baserat på definierade villkor införs, vilket gör projektstyrningen både enklare och mer effektiv.

Vilka?

MLA är särskilt användbart för personer som arbetar med produktframtagning eller projektdrivning. Exempel på roller som bör ha kunskap om MLA inkluderar:

  • Projektledare
  • Produktutvecklare
  • Inköpare
  • Processutvecklare
  • Kvalitetsansvariga
  • Företagsledning

Oavsett din roll i företaget bör du ha antingen praktisk kunskap i att genomföra MLA eller förståelse för hur revisionsrapporter ska användas.

Vidareutveckling och utbildning i MLA

För att utveckla er kompetens inom Mognadsgrad för nya produkter (MLA) erbjuder vi flera möjligheter för att stärka era processer och uppnå högre effektivitet:

  • Utbildning i MLA – En dagskurs som ger grundläggande kunskaper i systemet och dess tillämpning inom produktutveckling och projektledning. Kursen är anpassad för att ge praktiska insikter och verktyg för att hantera krav och risker i komplexa projekt.
  • Konsultstöd – Vi hjälper er att integrera MLA i ert befintliga ledningssystem och säkerställer att era processer optimeras för att uppfylla aktuella standarder. Med vårt stöd får ni en smidig övergång och kan snabbt börja dra nytta av fördelarna med MLA.
  • Projektrevisioner – Utförs med stöd av MLA för att säkerställa att projektet följer rätt riktlinjer, standarder och krav från kunder eller myndigheter. Vi granskar processer, identifierar eventuella brister och hjälper er att åtgärda dem för att minimera riskerna.

Ta del av vår kursplan och ta gärna kontakt med oss för diskussion om kursplan, kursinnehåll eller konsultstöd.

Verktyg för MLA

Ett effektivt sätt att följa mognadsgraden i projekt är att använda det JAVA-baserade verktyget från VDA QMC. Verktyget innehåller alla viktiga komponenter, inklusive:

  • Riskanalys
  • Rapportering
  • Projektuppföljning

Programmet finns tillgängligt på tyska och engelska, och vi arbetar på att släppa en svensk språkversion i januari 2024. Verktyget är utformat för att möta behoven hos företag som vill effektivisera sitt arbete med MLA och digitalisera sin projektstyrning.

Vanliga frågor om MLA

Utbildningen i MLA – Mognadsgrad är normalt en dag och ger en grundlig genomgång av systemets principer och tillämpningar.

VDA MLA (Maturity Level Assessment) är en metod för att systematiskt bedöma ett företags processer och system. Fokus ligger på att analysera hur väl företaget kan hantera utvecklingsprojekt och implementera ständiga förbättringar för att möta industrins höga krav.

MLA används främst inom industrin, särskilt i sektorer där produktutveckling är en central del, exempelvis fordonsindustrin och tillverkningsindustrin.